Header Ads

Во животот не постои ниту една друга должност освен должноста да БИДЕТЕ СРЕЌНИ - проза од Херман Хесе

Во животот не постои никаква должност 
освен должноста да се биде среќен.
Само затоа сме на светот,
а со сите должности, 
целиот морал
и сите заповеди
ретко се правиме среќни еден со друг.

Ако човекот може да биде добар
го може тоа само 
кога е среќен,
кога во себе има согласност,
потоа кога сака.

Тоа било учење,
единственото учење на светот.
Тоа го кажал Исус,
тоа го кажал Буда,
тоа го кажал Хегел. 

За секого на овој свет
единствено битно
е неговото сопствено највнатрешно,
неговата душа,
неговата способност да љуби.

Ако таа е во ред, 
тогаш е сеедно
се јаде ли просо или колачи,
се носат ли накит или партали;
тогаш светот звучи заедно со душата,
тогаш е добро.

Извор:
atma.hr