Header Ads

На кратко-нови научни откритија

Livescience.com секоја недела ги објавуваат најдобрите научни откритија за периодов.Па така во овој пост сакаме да ви претставиме дел од истите.

Молекула водород изложена на преголем притисок со дијаманти.
Нова состојба на материјата: Со дробење на најлесниот елемент на Земјата со преголеми притисоци, научниците создале нова состојба на материјата: Фаза V Водород, кој е претходник на метален водород.

Лигните со 10 раце: Убаво зачувани примероци од лигни од ерата на Јура, укажуваат на претходно непознати анатомски детали. Откритијата укажуваат на тоа дека лигните од тоа време биле многу брзи

Телескопот кој ги гледа црните дупки: Научниците за прв пат забележале слабо видлива светлина околу црна дупка која дури можела да се забележи и со секој модерен телескоп.
Забележана светлина во близина на црната дупка V404 Cygni, оддалечена од Земјата цели 7800 светлосни години
Растечениот нос можеби доаѓа од неандреталците: установено е дека 2,5% од ДНК на европејците потекнува од неандреталците кои живееле 200 000 години пред пристигнувањето на модерните луѓе. Ново откритие говори дека склоноста кон алергии најверојатно е добиена од нив.


Близнаците и ракот: Една нова студија направена врз близнаци укажува на тоа колку ризикот од рак е поврзан со опкружувањето, а колку генетски. 

Пиво од кефир: Нова студија која го испитува пивото направено од кефир укажува на здравствени бенефиции од истото.

Извор:
http://www.livescience.com/50718-weekend-reading.html?li_source=LI&li_medium=more-from-livescience