Header Ads

Животна мудрост - Цитати

-Вистинската мудрост е во знаењето дека не знаеш ништо.

- Не оди онаму каде те носи патеката, наместо тоа оди кадешто нема патека и остави трага.

-Не е важно во што гледаш, вашно е што ќе видиш.
-Дисциплината е мостот помеѓу целите и постигнувањето на истите.

-Патувањето од илјадници милји почнува со еден чекор.

-Без разлика што и да правиш во животот опкружи се самиот себе си со паметни луѓе кои ќе се расправаат со тебе.

-Талентот е даден од Бога. Биди смирен. Славата е дадена од човекот. Биди благодарен. Суетата е само-дадена. Биди внимателен.
- Човек треба да биде доволно голем за да ги признае своите грешки, доволно паметен за да профитира од нив, и доволно силен за да ги исправи.

-Добра глава и добро срце се секогаш добра комбинација.

-Колку повеќе се сакаш себе си, толку помалку си како сите други, што те прави уникатен.

-Зачекори со внимание и голема тактичност, и запомни дека животот е голем акт на баланс.

-Не можеме да постанеме она што треба да бидеме доколку останеме она што сме.

-Благословени се оние кои даваат без да запомнат, и земаат без да заборават.
-Постојат многу начини да се оди напред.Но, само еден е начинот да се стои мирно.

-Пази се од погрешното знање, тоа е поопасно од незнаењето.

-Најсилен од сите звуци е пофалбата.

-Најдобриот начин да го уништиш непријателот е да го направиш пријател.

-Никогаш не прекинувајте го оној кој го прави она за кое рековте дека не може да биде направено.

-Познавањето на другите е мудрост, да се познаваш себе си е привилегија.

-Искреноста е најдобра политика.

-Сето она што не иритира кај другите, може да не однесе до разбирање на себе си.

-Ако сакаш да одиш на Исток, не оди на Запад.
Извор:
http://www.brainyquote.com/quotes/topics/topic_wisdom4.html