Header Ads

Најдобриот културен и социјален центар во западна Европа

Харпа (Harpa) претставува една од најубавите градби за одржување концерти и конфенеции. 
Во градот Reykjavik во Исланд, Харпа се истакнува како една од најголемите знаменитости. Оваа градба претставува културен и социјален центар во срцето на градот со прекрасен поглед кон околните планини и атлантскиот океан.Првиот концерт бил одржан на 4 мај 2011 година. Харпа е изградена од данска фирма во соработка со артистот Olafus Eliasson.
Од отварањето до сега Харпа има привлечено околу 5 милиони посетители од целиот свет.
Изградата на објектот започнала во 2007 година и продолжила во наредните четири години. Овој културен центар се има стекнато со неколку награди и признанија и се смета за најголем ваков центар во западна Европа.
 
Извор:
www.lexus-int.com
en.wikipedia.org
en.harpa.is