Header Ads

Научете нешто од Малиот Принц - Цитати


- Само со срцето се гледа правилно, она што е суштинско е невидливо за окото.

- Сите возрасни некогаш биле деца... но, само неколку од нив се сеќаваат на тоа.

- Она што ја прави пустината убава, е фактот дека некаде крие извор.

- Времето кое сте го потрошиле на вашата роза, ја прави таа да биде толку битна.

- Најубавите нешта во животот не можат да се видат или допрат, тие се чувствуваат со срцето.

- Никој никогаш не е задоволен од тоа каде се наоѓа

- Јас сум тој што сум, и ја имам потребата да бидам.

- Бев премногу млад за да знам како да ја сакам.

- Но, доколку дојдеш во било кое време, јас не би знаел никогаш во кое време моето срце треба да биде спремно да те поздрави.

- Многу е потешко да си судиш самиот себе си, отколку на дрфугите. Доколку успееш да си пресудиш правилно, тогаш ти си човек со вистинска мудрост.

- Зборовите се изворот на недоразбирањето.

- Само децата знаат што бараат.

- Луѓето немаат повеќе време да разберат било што. Тие купуваат готови производи од продавниците. Но, Бидејќи не постојат продавници каде може да се купи пријателство, човекот повеќе нема никакви пријатели.

- Да се заборави пријател е тажно. Не секој имал пријател. И ако јас го заборавам него, можам да станам како возрасните кои повеќе не се заинтересирани за ништо освен за предмети.

Извор:
goodreads.com