Header Ads

Неколку цитати од Паскал

Blaise Pascal е французин кој живеел во времето на ренесансата. Тој бил инзвореден математичар, физичар и пронаоѓач . Направил значаен придонес во геометријата и помогнал во развојот на теоријата на веројатоста. Тој го измислл првиот светски механички калкулатор. Интересно да се знае е дека компјутерскиот јазик PASCAL е именуван по него.Во вербата постои доволно светлина за оние кои веруваат, и доволно сенки за оние кои не веруваат.

Сите мизерии на човекот потекнуваат од неможноста да седи мирно сам во една соба.

Штом не сме во можност да знаеме се' за сешто, тогаш треба да знаеме малку од се'.

Милите зборови не чинат многу, но сепак постигнуваат многу.

Дали сакаш луѓето да мислат добро за тебе? Не зборувај добро за себе.

Бесмртноста на душата е нешто кое има големи последици на нас, и не допира толку длабоко, што најверојато сме ги изгубле сите чувства, па  сме толку рамнодушни за тоа.

Постојат само два вида на луѓе: праведните што мислат дека се грешници, и грешниците што мислат дека се праведни.

Неколку пријателства би преживеале доколку секој еден знаеше што зборува нековиот пријател позади неговиот грб.

Мажите ја презираат религијата. Тие ја мразат и мислат дека би можела да биде вистиа.

Ова писмо е малку подолго само затоа што немав време да биде пократко.

Елоквентноста е цртеж на мислите.

Имагинацијата надминува се'.

Ако ги прегледаме нашите мисли, секогаш ќе ги најдеме преокупираи со минатото и иднината.

Врховната функцја на разумот е да му покаже на човекот дека некои работи се надвор од разумот.

Човечките суштества мора да се знаат за да бидат љубени; Божествените суштества мора да се љубени за да се дознаат.

Кога сме вљубени, самите себе си си изгедаме различно од претходно.

Мали нешта не утешуваат, затоа што малите нешта не измачуваат.

Извор:
http://www.brainyquote.com/quotes/authors/b/blaise_pascal_4.html