Header Ads

Моментот на Марихуаната


Во 2013 во Америка повеќе од 20 милиони луѓе кориселе марихуана.Поседувањето и продавањето се нелегални со заокон, но медицинската употреба е легална во 23 земји. Многу од државите ги намалиле и казнените пенали во однос на рекреативното користење на оваа билка. Но кој е моментот на Марихуаната и кој е нејзиниот статус во општеството?

Медицина
Во античките држави како што се Кина, Индија и Грција, канабисот бил главна потпора на тогашните лекувачи. Денес пак, статусот на оваа билка ако илеген, ги загрозува можностите на научниците да ја студираат истата за медицинска употреба.

Глаукома
Истражувачите развиваат лек кој ке ги има истите својства како марихуаната за намалување на притисокот во очите, но отстранувајки ги сите останати ефекти.

Склероза
Екстракт од оваа билка кој ја намалува мускулната болката кај заболените од склероза е одобрена во Европа и Канада, но не и во САД.

Канцер
Синтетичка верзија од канабисот се користи за намалување на гадењето и зголемување на апетитот кај заболене од оваа болест.


Рекреација
ТХЦ-то кое го содржи марихуаната влијае врз мозокот за раѓање на желбата за рекреација. Звуците, боите, и осетот на кожата се со поголем интензитет, а времето изгледа какко да се успорува. :) Но, тревата може и да ги влоши симптомите на депресија и анксиозноста.

Мозок
Многу делови од мозокот имаат рецептори кои реагираат н амарихуаната. Некои го регулраат апетитот и желбата за храна. Други пак го регулираат допаминот и можат да предизвикаат еуфорија.

Респраторен систем
Ефектите се чувствуваат уште во првите скуди после вдишувањето и "ударот" доаѓа во наредните  30 минути. Канабсот кој не  е филтриран, ако се вдише длабоко може да г излочи пушачите на повеќе на карбон моноксит и катран од цигарите

Срце
Пулсот може да се зголеми, предизвикувајќи напад на паника кај одредени користници. Студиите поажале дека кратко по употреба, ризикот од срцев удар може да се зголеми.

Дигестивен систем
Кога канабсот се јаде, ефектите удираат поспоро и траат подолго. Чувството на глад често се зголемува.


Извор:
National Geographic, June 2015, Weed the new Science of Marijuana
http://sankofaonline.com/archives/11600