Header Ads

30 цитати на Алберт Ајнштајн кои ќе ви го променат погледот кон светот!


1. "Имагинацијата е поважна од знаењето.  Знаењето е ограничено, додека имагинацијата го опфаќа целиот свет, го стимулира напредокот, раѓа еволуција."


2. "Големиот дух е секогаш со силен отпор од страна на просечните умови. Просечниот ум не е способен да разбере човек кој одбива да се поклони слепо на конвенционалните предрасуди и избори наместо да ги искаже своите ставови храбро и искрено. "


3. "Човеково знаење и вештини сами по себе не можат да допринесат кон човештвото за среќен и достоинствен живот. Човештвото ја има секоја причина да ги одржи соопштувачите на високи морални стандарди и вредности над откривачите на објективната вистина. "


4. "Малку луѓе се способни за изразување со леснотија на мислења кои се разликуваат од предрасудите на нивната социјална средина. Поголемиот дел од луѓето се уште неспособни за формирање на вакви мислења. "


5. "Јас, во секој случај, сум убеден дека Тој (Бог) не фрла коцки."


6. "Важно е да не престанете да прашувате ; љубопитноста си има своја причина за постоење. "


7. "Науката без вера е саката, религијата без наука е слепа."


8. "Две работи се бесконечни: вселената и човечката глупост;  за универзумот
јас не сум сигурен. "


9. "Заљубувањето (falling-in-love - бук.прев. паѓање во љубов) воопшто не е најглупавата работа која повеќето луѓе ја прават, но гравитацијата не може да биде одговорна за тоа."


10. "Најубавото искуство кое може да го имаме е мистериозно. Тоа е основна емоција која се наоѓа на лулка на вистинската уметност и вистинската наука. "

 

 

11. "Оној кој никогаш не направил грешка никогаш не се обидел нешто ново."

 

12. "Обидете се да не станете човек за успех, туку да станете човек од вредност"

 

13. "Тајната на креативноста е да знаеш како да ги сокриеш твоите извори."

 

14. "Разликата помеѓу генијалноста и глупавоста е дека генијалноста има свои граници."

 

15. "Слабоста на ставот станува слабост на карактерот."16. "Чистата математика е, на свој начин, поезија на логички идеи."17. "Природата ни покажува само на опашката на лавот. Но, јас не се сомневам дека опашката му припаѓа нему, иако тој не може одеднаш да ни се открие поради неговата огромна големина."

 

18. "Само живот живеен за другите е живот вреден за живеење."19. "Не е дека јас сум толку паметен, јас само подолго се задржувам со проблемите."

 

20. "
Почитувањето на силата која е над сето она што можеме да го разбереме е мојата религија"

 

 

21. "Мирот не може да се сочува со сила. Тој може да се постигне само со разбирање. "

 

22. "Јас никогаш не размислувам за иднината. Таа доаѓа доволно брзо. "

 

23. "Не грижете се за вашите тешкотии во математиката, можам да ве уверам дека моите се поголеми"24. "За да бидеш член на стадо овци, најпрвин треба да си овца"25. "Најнеразбирливoто нешто во врска со светот е дека тој е разбирлив."26. "Реалноста е само упорна илузија."27. "Вистина се осознава со искуството."

 

28. "Животот е како возење велосипед. Да ја задржиш својата рамнотежа мора да продолжиш да се движиш "

 

29. "Лудило: да ја правиш истата работа одново и одново и да очекуваш различни резултати."30. "Здрав разум не е ништо повеќе од збир предрасуди кои сме ги стекнале пред да наполниме осумнаесет години."