Header Ads

Патувате? Проверете како се поздравуваат луѓето во светот.

Сигурно некогаш во животот Ви се укажало или ќе Ви се укаже прилика да отпатувате во некоја далечна земја, во која живеат луѓе со сосема различна традиција од нашава или различни манири. Погледнете како да се поздравите лушето во различни држави, можеби некогаш ќе Ви притреба.
Хонги - Нов Зеланд
Маорите се луѓе од Нов зеланд кои иаат начин на поздравување наречен Хонги. Во превод зборот хонги значи "споделување на воздишка живот".
Ваи поклонување - Тајланд

Благо поклонување со споени дланки. Ваи поклонувањето потекнува од еден антички поздрав кој се изведувал за да се покаже дека ниту еден од индивидуите нема оружје. Овој поздрав најверојатно доаѓа од Будизмот каде има обичај на спојување на дланките и поклонување кон земјата.
Бакнеж со нос - ГЦЦ земјки
Бакнежот со нос е всушност допирање со носовите. Тоа е традиционален поздрав во сите ГЦЦ земји (Саудиска Арабија, Оман, Кувајт, Бахраин, Катар, ОАЕ).
Потчукнување по рамо - Грција
Потчукнувањето по рамо едноставно покажува голема блискост и почит. Овој поздрав се користи во повеќе смеји низ светов.
Пукање со рацете - Зимбабве
Вечерно поздравување во Зимбабве Мажите плескаат со нивните раце за поздравување и збогување. А неколку брзи плескања означуваат "Благодарам".Поклонување - Јапонија
Поклонувањето во Јапонија означува голема почит. Колку е поголема почитта кон личноста, толку поголемо ке биде поклонувањето. Почнувајки од благо климнување со главата, па се до наведнување од 90 степени.
Плукање - Масаи Култура
Овие луѓе си кажуваат здраво едноставно со плукање еден на друг на лице или на косата.
Лефтерно ракување - Кина
Кинезите сакаат да се ракуваат но со неколку разлики. Нивното ракување е многу брзо и лефтерно. И никогаш не гледајте во очите на другиот, тоа жнаци не почитување.
Пружење јазик - Тибет
Ако вадењето јазик во некои земји означува непочитување, во Тибет ова претставува поздрав. Традицијата потекнува уште од  деветиот век, за време на владеењето на злобниот крал со црн јазик наречен Ланг Дарма. Лушето морале да докажуваат ека не се реинкарнација на овој крал со тоа што го пружеле нивниот јазик како доказ.